X

Leuke ideeën voor een betaalbaar kinderfeestje

Hoera, je kind is jarig! Ieder kind verdient een leuk verjaardagsfeestje. Maar als er thuis weinig geld is, kan het lastig zijn om dit te betalen. Gelukkig hoeft een leuk kinderfeestje niet altijd veel geld te kosten. De eerste stap naar een geslaagd feestje is een leuke uitnodiging. Laat de voorpret beginnen met eigen creativiteit. Dat kan zo simpel als een A4-papier twee keer vouwen en dan versieren. Met bijvoorbeeld glitterpennen, stiften, stickers en kleurpapier wordt de uitnodiging lekker feestelijk. Deze tips helpen bij het bedenken van een leuk feestje met een klein budget.

 

1. Een themafeestje

Kies een thema en bedenk vervolgens leuke activiteiten en spelletjes die bij dit thema passen. Bijpassende versieringen, prijsjes, verkleedspullen of snoepjes kun je goedkoop vinden bij winkels zoals de Action. Online kun je ook veel vinden. Vind je het lastig om een thema te bedenken? Wij noemen er vast een paar: prinsessen, piraten, heksen, Hawai, beauty of disco.

2. Thuisbioscoop

Waarom naar een ‘echte’ bioscoop als je het thuis nóg leuker kan maken? Doe de gordijnen dicht, leg lekker veel kussens neer, maak een grote bak popcorn en laat de voorstelling beginnen. Verstuur van tevoren uitnodigingen als een filmkaartje met de tijd en plek waar jullie ‘voorstelling’ afspeelt.

 

3. Speurtocht

Zet een route uit door de buurt en bedenk raadsels, spelletjes of vragen. Teken locaties op een papiertje of print foto’s van plaatsen uit en laat de kinderen zoeken naar de locatie. Op iedere plek moeten ze een raadsel oplossen of spelletje spelen om verder te mogen. Zorg dat er aan het einde van de speurtocht een leuke schat is zoals een zakje snoep of klein cadeautje. 

 

4. Spelletjesdag

Is het lekker weer? Dan kunnen jullie lekker buitenspelen! Bedenk een aantal gezellige spelletjes en de kinderen zullen de hele middag zoet zijn. Je kunt dit ook combineren met een picknick in het park. De meeste parken hebben een speelveld en picknicktafels. Maak van tevoren wat lekkers te eten en drinken, versier de tafel met ballonnen en neem een bal of spelletjes mee voor een gezellige middag buiten. Hinkelen, Annemaria Koekoek of een Oud-Hollands spel: de kids vermaken zich wel.

Lees hier onze tips voor 9 x leuke (gratis) spelletjes.

 

5. De natuur in

Er zijn veel (grotere) speeltuinen in Nederland die gratis zijn. Het fijne is dat kinderen hier lekker hun gang kunnen gaan. Zorg alleen dat je wat te drinken en een tussendoortje bij je hebt zodat de kinderen even pauze kunnen nemen. Of organiseer een leuk en leerzaam uitje in het bos. Op de website van Staatsbosbeheer vind je hele betaalbare en gratis activiteiten zoals een spannende speurtocht, bezoek aan een kasteel of een kabouterpad. 

 

6. Kinderboerderij

De meeste kinderboerderijen zijn gratis en je mag vaak je eigen eten en drinken meenemen. Check van tevoren wat er te doen is bij jouw lokale kinderboerderij. Naast de dieren voeren of aaien, is er vaak een speeltuin of zelfs een tour met meer uitleg over het boerderijleven.

 

Eten en drinken voor een kinderfeestje

Naast de locatie heb je natuurlijk ook eten en drinken nodig op een kinderfeestje. Door zoveel mogelijk zelf te maken, hou je de kosten laag. Bovendien kun je hier meteen een leuke activiteit van maken. Met ingrediënten als bloem, boter, eieren en suiker kun je al een taart of cupcakes bakken. Laat de kinderen helpen en het resultaat versieren met bijvoorbeeld hagelslag, smarties of snoepjes. De cakes die over zijn, kunnen mee naar huis.

Zelf pizza’s of pannenkoeken maken hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn. Zet bakjes met toppings op tafel en laat ieder kind zijn favoriete pizza of pannenkoek beleggen. Ook leuk: met z’n allen kleine hapjes maken (zoals broodjes of fruit gedipt in chocola) en deze tijdens een picknick in het park opeten. Qua drinken red je het vaak met een fles aanmaaklimonade. Of, doe eens gek, twee soorten. Aanlengen met water en je hebt een drankje dat (bijna) elk kind lekker vindt. Tip: groene limonade is vanwege de kleur altijd een hit.  

 

Hulp bij kinderpartijtjes en cadeaus

Vind je het lastig om een kinderfeestje te bedenken omdat er thuis te weinig geld is? Je bent niet de enige. Schaam je niet om hulp in te schakelen. Vraag vrienden, familie, buren of andere ouders om hulp tijdens het feestje of voor bepaalde spullen die je nodig hebt.  Daarnaast kun je via onze website een verjaardagsbox van Stichting Jarige Job aanvragen voor kinderen van bepaalde leeftijden als je het financieel lastig hebt. Hier zit alles in voor een fijne verjaardag zoals versieringen, traktaties en een cadeau of een geheel verzorgd kinderpartijtje via Stichting Kinderfeest.

 

Publicatiedatum: 25 februari, 2022