X

Leuke en gratis uitjes voor kinderen in de meivakantie

Het is meivakantie! Een ideale tijd om er op een veilige manier opuit te gaan. De dagen worden langer en de zon schijnt steeds meer. Omdat we nog niet alles kunnen vanwege Corona, hebben we in samenwerking met Kidsproof.nl de leukste tips voor buiten verzameld. Denk aan (natuur)speeltuinen, speurtochten en kinderboerderijen. Hierbij een overzicht van de leukste gratis uitjes in Nederland.Regio Amsterdam

Natuurspeeltuinen
Kom je spelen in 1 van de 5 natuurspeeltuinen in Amsterdam? Ze zijn allemaal verschillend en je kunt er uren lekker spelen. Met zand spelen, vlotten bouwen, waterdiertjes vangen, nutten bouwen: er is genoeg te beleven. Vergeet niet je oude kleren aan te trekken.
Ontdek 5x natuurspeeltuinen in Amsterdam

Bloesembingo
Het Amsterdamse bos heeft een super leuke Bloesembingo bedacht. Een ideale manier om kinderen aan het wandelen te krijgen. Ga samen met je kinderen op zoek naar de lentebloeiers. Wie is de beste speurder en vindt alle bloemen?
Doe mee met de Bloesembingo

Ontdek nog meer gratis uitjes (en winacties!) in regio Amsterdam

 

Regio Zwolle

Vliegtuigen, treinen, boten en auto’s spotten
Van welk voertuig gaat het hart van jouw kind sneller kloppen? Ga eens naar een spottersveld bij een (lokaal) vliegveld, waar je vliegtuigen kunt zien opstijgen en landen. Of spot treinen bij het station of auto’s vanaf bruggen. Tip: maak dit uitje nog leuker door er een bingo van te maken. Maak van te voren een bingokaart met daarop de voertuigen die jullie willen spotten, denk aan: een vliegtuig dat opstijgt, een vliegtuig dat daalt, een trein, een auto, een vrachtwagen. Of gebruik deze bestaande bingokaart met automerken. Nog een tip: neem lekkere boterhammen mee voor onderweg en vergeet je verrekijker niet.

Naar de kinderboerderij
De meeste kinderboerderijen kun je gratis bezoeken. Kom bij de koeien kijken, loop achter de kippen aan of knuffel met de geitjes. Ook leuk: het voeren van de dieren, om te zien óf om zelf te doen. Zoek van te voren wel even de voedertijden op.
Bezoek de leukste kinderboerderijen in en rondom Zwolle

Ontdek nog meer gratis uitjes voor kinderen in (de buurt van) Zwolle

 

Regio Zuid-Limburg

Fossielen zoeken in Maastricht
Ben je wel eens bij de kalksteengroeve nabij de Sint-Pietersberg in Maastricht geweest? Ga hier (gratis) samen met je kinderen op zoek naar fossielen. Het ENCI-gebied is sowieso een prachtige plek om te wandelen, vissen, hardlopen, fietsen of te genieten van de planten en dieren.
Bezoek de kalksteengroeve in Maastricht

Speeltuin Heer
Kom eens spelen in Speeltuin Heer in Maastricht: een megagrote speeltuin van wel 5000m2! Hier vind je 40 speeltoestellen: van kleine veerwippertjes tot grote klimtoestellen. Het is leuk voor kleine én grote kinderen. Zo is er een ‘knoeihoek’ met water en zand, maar je kunt hier ook skelters en steppen pakken. Er is hier genoeg te beleven. De toegang is gratis.
Ga spelen in Speeltuin Heer

Ontdek nog meer gratis en low-budget uitjes in de regio Zuid-Limburg

 

Regio Flevoland

Het Belevenissenbos in Lelystad
Met 40 hectare grond is dit een van de leukste, grootste en leerzaamste speelbossen van Nederland. Hier vind je leuke toestellen voor kinderen vanaf 6 jaar, ook boven én in het water. Het bos bestaat uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen sfeer en uitdagingen, dus na één bezoek moet je zeker nog eens terug.
Kom langs in het Belevenissenbos

Stadslandgoed De Kemphaan
Breng een bezoek aan stadslandgoed De Kemphaan, midden in de bossen van Almere. Kom ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen bij Fun Forest, ga met de boswachter op pad en ontdek het dierenpark met schapen, geiten, varkens en bijen. Leuk voor het hele gezin!
Ontdek stadslandgoed De Kemphaan

Ontdek nog meer gratis en low-budget uitjes in Regio Flevoland


Regio Noord-Holland

Het Boezelbos
In het Boezelbos in Hoorn, op het terrein van MAK Blokweer, kunnen kinderen heerlijk klimmen en klauteren, met een kabelbaan over het water én verdwalen in een jungle-achtige doolhof. Ontdek jij ook alle beestjes die er in het speelbos wonen?
Bezoek het Boezelbos

Park van Luna
In het Park van Luna in Heerhugowaard kun je zwemmen, wandelen, fietsen, skeeleren en varen. Zo is er voor iedereen iets leuks te doen. Je vindt hier ook veel leuke speeltoestellen.
Ontdek het Park van Luna

Ontdek nog meer speelbossen en natuurspeeltuinen in regio Noord-Holland

Regio Utrecht

Fossielenjacht in Utrecht
Speciaal voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar heeft het Universiteitsmuseum Utrecht een Fossielenjacht ontwikkeld. Jelle Reumer, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar fossielen en neemt je tijdens een audiotour mee langs de verschillende fossielen die je in de binnenstad vindt. Het enige dat je nodig hebt, is een speciale app op je telefoon.
Ga op Fossielenjacht in Utrecht

 

Kinderboerderij Griftsteede
Op deze kinderboerderij, midden in het Griftpark, vind je nieuwsgierige geiten, schapen, koeien én kleine huisideren waarmee je kunt knuffelen. Ook kun je hier een leuke boerderijspeurtocht doen. Naast de kinderboerderij is een speeltuin, geschikt voor zowel jonge als oudere kinderen.
Ontdek kinderboerderij GriftsteedeRegio Breda

Kinderboerderij de Leijhoeve
Deze kinderboerderij in Rijsbergen heeft een gaaf speelbos. Hier ontdek je het bijzondere verblijf van de konijnen: ze leven – net als kabouters – in mooie paddenstoelen. Ook vind je hier een mooie speeltuin met een kabelbaan.
Kom langs bij kinderboerderij de Leijhoeve

Speelbos Boeverijen
In Breda vind je dit leuke speelbos. Bouw hier je eigen hut met takken uit het bos, klauter over bruggen of speel met het zand. Neem voor kleine kinderen een emmer en schepje mee. Ook is dit een mooie locatie voor een picknick!
Kom spelen bij speelbos Boeverijen


Regio Rotterdam

Wandel de Zeeheldenroute (2,8 km)
De Zeeheldenroute is een korte wandeling door Nationaal Park Hollandse Duinen in Hoek van Holland. Je wandelt door de bossen en duinen richting de zee. De route wordt aangegeven door grote paddestoelen en paaltjes met een rode kop. Op de paddestoelen lees je een zeeheldenverhaal over vroegere zeevaarders. Ook leuk voor een kinderfeestje!
Lees meer over de Zeeheldenroute


Regio Apeldoorn

Wandelquiz van Kasteel Cannenburch
Kom eens langs op het mooie Kasteelpark van Kasteel Cannenburch. Via een speciale app op je telefoon kun je een wandelquiz doen met vragen over het middeleeuwse kasteel, over planten en bomen én je moet tel- en rekenopdrachten doen. De wandeling duurt ongeveer een uur, is leuk én leerzaam. Tip: neem wat te eten en te drinken mee en ga lekker picknicken.
Wandel door het Kasteelpark van Kasteel Cannenburch

Kootwijkerzand
Dit is een heel bijzonder plekje! Het Kootwijkerzand in Kootwijk is een wandelgebied met een grote zandvlakte. Voor kinderen is dit een mega-zandbak, dus neem vooral emmers en schepjes mee. De korte, oranje wandeling van 3 km is een aanrader met kinderen. Ga ook even langs de 12 meter hoge uitkijktoren en geniet van het uitzicht. Je kunt ook hier ook hutten bouwen en schommelen in een grote boom.
Ontdek Kootwijkerzand

Uitstapjes maken

Ken of ben jij iemand die een uitstapje wil maken met kinderen dat niet gratis is? Maar waar daar thuis eigenlijk niet genoeg geld voor is? Sam& springt bij voor deze kinderen. Een intermediair - zoals iemand van een wijkteam, schuldhulpverlening of een andere maatschappelijke organisatie - kan hier een aanvraag doen.