X

Ken jij (misschien) een kind in armoede?

In iedere klas zitten gemiddeld twee kinderen die opgroeien in een gezin waarin het moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen. Grote kans dus dat jij ook zo’n gezin kent, of weet je het misschien niet helemaal zeker. Alle ouders willen het beste voor hun kind. Als een kind om financiële redenen geen lid kan worden van een sportclub, op streetdance of muziekles kan, zijn verjaardag vieren of er geen geld is voor die broodnodige nieuwe fiets, schamen ouders zich vaak. Dat maakt het soms lastig te beoordelen of een gezin wel een steuntje in de rug kan gebruiken. 

 

Signalen

Er zijn allerlei signalen die erop wijzen dat er thuis weinig geld is. Het kind gaat niet mee op schoolreisje of met betaalde uitjes, vertelt in de klas nooit iets over wat hij/zij in de vrije tijd gedaan heeft, trakteert niet of is meldt zich misschien  ziek als het jarig is. Of er zijn andere signalen: slechte concentratie, moeite met huiswerk, gedragsproblemen. Het zou zo maar kunnen dat armoede de oorzaak is.

 

Wat kun jij doen?

Ben je een professional die met kinderen werkt zoals leerkracht, schuldhulpverlener of werk je in een wijkteam? Dan kun je je aanmelden als intermediair en bij Sam& voorzieningen aanvragen die een gezin kunnen helpen. Kijk hier voor meer informatie of gebruik de rode button onderaan deze pagina. 

 

Ben je geen professional? Ook dan kun je hét verschil maken voor de kinderen in jouw buurt of netwerk. Misschien ken je de ouder(s) en ben je op de hoogte van hun lastige financiële situatie. Laat hen dan weten dat er allerlei voorzieningen voor de kinderen zijn die gemakkelijk aangevraagd kunnen worden, bijvoorbeeld via Sam&. Vind je het gesprek lastig? Je kunt ook bij ons informatiekaartjes opvragen en die in de brievenbus stoppen. Of deel onze berichten via social media. Je kunt het ook bespreken met de leerkracht van het kind. Zo help je de kinderen en neem je ook een beetje van de stress weg bij de ouder(s). 

 

Kijk hier voor meer informatie over het opvragen van informatiekaarten.

 

Lees hier de blog van moeder Anna die een vriendinnetje van haar dochter hielp om weer te kunnen voetballen.