X

Vader Alex: "Geld vragen voor je kind tast je eigenwaarde erg aan."

Alex Schepel is 49 jaar. Hij woont met zijn vrouw Zwanet en dochter Kim in Veendam. Alex leefde met zijn gezin in armoede. Het viel hem zwaar om zich te melden voor hulp en te zeggen: ik kan het schoolreisje van mijn dochter niet betalen. "Dat was inderdaad erg, erg moeilijk", zegt Alex. Gelukkig gaat het nu beter met de financiële situatie van het gezin.

 

Werkende arme

"Ik was een werkende arme", zo zegt hij. "Ik had een baan, maar verdiende heel weinig. We zaten zelfs een tijd in een schuldsaneringstraject. De huur- en andere lasten kon ik net betalen, maar geld voor extraatjes was er niet." Voor de schoolreisjes van dochter Kim bijvoorbeeld. "Mijn vrouw en ik zaten daar enorm mee. Maar andere ouders vertelden ons over de organisatie Leergeld die armlastige ouders helpt. Ik stapte daarnaartoe, al was de drempel dus enorm, en we werden geholpen."

Vele jaren kwamen er zo mogelijkheden voor Kim om toch mee te kunnen doen in de maatschappij. "Ik kan je vertellen dat het iets met je doet, geld vragen voor je kind. Het tast je eigenwaarde erg aan, van binnen doet het pijn, er is een gevoel van schaamte. Maar we voorkwamen wel een sociale uitsluiting van onze dochter. Dat woog zwaarder."

 

Sport voor zijn dochter

Dankzij de hulp kom Kim ook sporten. "Maar ze is nu 18, heeft een vriendje en volgt een studie die ons niet veel kost. Voor paardrijden heeft ze geen tijd meer en zo zijn we na jaren niet meer afhankelijk." Inmiddels werkt Alex weer. "Ik werk voor de organisatie Sterk uit Armoede, die ervaringsdeskundigen laat vertellen wat armoede met mensen doet. Ik houd regelmatig lezingen op bijvoorbeeld scholen." Zo probeert hij het taboe te doorbreken voor gezinnen die ook in armoede leven. En hen erop te wijzen dat er hulp is voor de kinderen.