X

Vader Theo: "Durf hulp te vragen als je geen geld hebt voor de hobby’s van je kinderen."

"Mijn kinderen leren omgaan met geld kwam nooit echt in me op. Ze houden zich er niet mee bezig. En ik houd ze het liefste buiten onze geldzaken. Voor mij is het belangrijk dat ze gewoon mee kunnen doen. Op school, met sport. Als die stichtingen er niet waren geweest, hadden ze hun hobby’s nooit kunnen uitoefenen."

 

Theo is trotse vader van drie kinderen, waarvan alleen de jongste twee - dochter Priscilla en zoon Mitchell - nog thuis wonen. Zijn vrouw is een jaar geleden overleden aan een ernstige ziekte. Vanaf dat moment staat hij er alleen voor. Gelukkig heeft hij hulp durven vragen. Hierdoor kan zijn jongste zoon zijn passie blijven volgen: dansen. "Het is mooi om hem zo vrolijk te zien, hij kan zijn ei kwijt op die dansschool. Hierdoor kan hij ook beter omgaan met het overlijden van zijn moeder."

 

Weinig geld in de maand

"Elke maand - een week voordat ik mijn salaris krijg - is het weer de eindjes aan elkaar knopen. We halen dan alleen nog de boodschappen die écht nodig zijn. Mijn vrouw bekeek altijd alle folders met aanbiedingen. Maar zij is er niet meer. En zelf heb ik daar geen zin in. Ik heb een redelijk salaris, maar die hobby’s kosten gewoon teveel geld. En dan gaan andere dingen, zoals eten, voor."

 

Steun van stichtingen

"Geluk zit uiteindelijk niet in geld. Wel in de dingen die je meemaakt en waar je blij van wordt. Mijn jongste zoon Mitchel wordt blij van dansen. Echt, hij straalt als hij danst. In de schoolvakanties gaat hij naar een musicalschool, zodat hij nog beter leert dansen. Dit is alleen mogelijk door de steun van Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld. Ik kende die fondsen niet, maar gelukkig vertelde een kennis erover. Nu kunnen mijn zoon en dochter de dingen doen die ze leuk vinden."

 

Geen zakgeld voor de kinderen

"Kleedgeld en zakgeld krijgen mijn kinderen niet: ik heb gewoon niks over in de maand. Ze weten dat we weinig geld hebben. Hebben de kinderen iets nodig? Dan check ik eerst of dat echt zo is, of we het geld hebben en dan krijgen ze het of niet. Ze vragen er nooit zelf om. Als ik al geld geef, hou ik heel goed in de gaten of ze het nuttig besteden. Zodra ze kunnen werken, spoor ik ze aan om een bijbaan te nemen om zo ook zelf bij te dragen. Ik schaam me af en toe naar buiten toe, hoor. Mensen vinden snel: ‘Eigen schuld, dikke bult."

 

Advies: zoek hulp

"Mijn advies? Ga op zoek naar organisaties die jou kunnen helpen. Vooral voor de kinderen. Schaam je niet, want ik weet als geen ander dat er niks erger is dan ‘nee’ verkopen aan je kinderen. Er is zoveel aanbod: via je gemeente, via school. Je moet er wel zelf achteraan. Doe het maar en je zult zien hoe je kinderen ervan opbloeien en gewoon mee kunnen doen, prachtig!"

 

Zakgeld, kleedgeld en bijbaantje in cijfers

Scholieren hebben gemiddeld 112 euro per maand te besteden. Komen zij uit een gezin met weinig geld? Dan iets minder, namelijk: 99 euro per maand. Naast geld van hun ouders verdienen ze ook zelf met een bijbaan. Van de scholieren krijgt 88 procent zakgeld, 38 procent kleedgeld en 47 procent heeft een bijbaantje. Een doorsnee 12-jarige scholier heeft maandelijks 22 euro te besteden. Een 18-jarige bijna 10 keer zoveel: 206 euro.

Scholieren gebruiken het geld vooral voor snoep en snacks, cadeaus en uitgaan. Jongens kopen er ook graag games van en meisjes sieraden en make-up. 80 procent van de scholieren koopt online. De helft van de scholieren gebruikt zijn eigen iDEAL bij online aankopen en 30 procent die van hun ouders. 34 procent zegt dat zij nooit uitleg van hun ouders hebben gehad over hoe zij op een veilige manier kunnen online bankieren.

Bron:
Nibud Scholierenonderzoek 2016 

Foto's met dank aan BC Fotografie.