X

Bespaar geld en verminder voedselverspilling: 7 handige tips

Als je kinderen hebt, weet je dat boodschappen doen een van de grootste kostenposten kan zijn. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om geld te besparen bij het doen van boodschappen, en dit is vooral belangrijk voor gezinnen die hun budget strak moeten beheren. We geven je dus graag handige tips om geld te besparen bij het doen van jouw boodschappen.

 

1. Maak een boodschappenlijstje

Het maken van een boodschappenlijstje is cruciaal om geld te besparen bij het doen van boodschappen. Als je zonder lijstje naar de winkel gaat, loop je het risico om meer te kopen dan je nodig hebt. Zorg ervoor dat je een lijstje maakt van alles wat je nodig hebt voordat je naar de winkel gaat en houd je eraan. Zo voorkom je dat je onnodige uitgaven doet.

 

2. Kijk naar aanbiedingen

Let op aanbiedingen en koopjes. Eigenlijk alle supermarkten hebben wekelijks aanbiedingen en kortingen op producten die bijna over de datum zijn. Deze producten zijn vaak nog steeds goed en veilig om te eten, maar worden afgeprijsd omdat ze snel verkocht moeten worden. Het is een goede manier om geld te besparen.

 

3. Koop meerdere producten tegelijk

Het kopen van meerdere producten tegelijk kan een grote besparing opleveren. Vaak zijn producten goedkoper als je ze in grote hoeveelheden koopt. Dit is vooral handig als je producten koopt die je vaak gebruikt, zoals rijst, pasta en eten in blik. Zorg er wel voor dat je niet te veel koopt en dat je het op tijd opmaakt.

 

4. Koop producten van het seizoen

Seizoensgebonden producten zijn niet alleen goedkoper, maar ook verser. Wanneer je producten koopt die niet in het seizoen zijn, betaal je vaak meer omdat deze ingevoerd moeten worden. Door seizoensgebonden producten te kopen, bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een duurzamere levensstijl.

Handige tips over hoe je jouw boodschappen zo lang mogelijk goed kunt bewaren:

1. Bewaar producten op de juiste manier

Het is belangrijk om producten op de juiste manier te bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Zo kun je bijvoorbeeld fruit en groenten in de koelkast bewaren om te voorkomen dat ze snel bederven. Andere producten, zoals pasta en rijst, kun je het beste op een koele, droge plek bewaren, zoals in een voorraadkast. Lees ook altijd de verpakking om te zien wat de aanbevolen bewaarwijze is.

 

2. Gebruik de juiste verpakkingen

Het is belangrijk om producten in de juiste verpakkingen te bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Zo kun je bijvoorbeeld vlees het beste in een afgesloten bakje of zak bewaren om te voorkomen dat het gaat lekken. Groenten en fruit kun je het beste in plastic zakken of bakjes bewaren om te voorkomen dat ze vochtig worden. Gebruik ook altijd verse, schone verpakkingen om kruisbesmetting te voorkomen.

 

3. Maak gebruik van de vriezer

Als je producten hebt die je niet meteen gaat gebruiken, kun je ze het beste in de vriezer bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld brood invriezen om het langer vers te houden. Vlees, vis en groenten kun je ook invriezen, zodat je ze op een later moment nog kunt gebruiken. Zorg er wel voor dat je producten op de juiste manier invriest en ontdooit om de kwaliteit te behouden.

 

Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw boodschappen zo lang mogelijk goed blijven en minder snel bederven. Dit bespaart niet alleen geld, maar zorgt ook voor minder voedselverspilling.


Ben jij een ouder met een beperkt budget? Start hieronder dan een aanvraag.


Publicatiedatum: 15-05-2023