X

Voor scholen

Lesprogramma 

We vinden het belangrijk dat opkomende generaties inzicht krijgen in (de omvang en de consequenties van) kinderarmoede in Nederland. En wat zij er zelf aan zouden kunnen doen. Dit kan met behulp van het lesprogramma 'aan de slag met armoede'. 

Aan de slag met armoede is een gratis* lespakket voor groep 7 en 8 en bestaat uit een werkboekje voor elke leerling, een uitgebreide digitale handleiding voor de leerkracht en een informatiebrief voor ouders.
Het werkboekje met cijfers en weetjes geeft kinderen inzicht in het probleem. Wat kunnen de oorzaken en gevolgen zijn van opgroeien in armoede? Ze krijgen handige tips over wat je met weinig geld kunt doen en hoe je elkaar kunt helpen. Met interviews met kinderen zelf, voetballer Memphis Depay en rapper Akwasi.
*Je betaalt alleen de verzendkosten.

Op het digitale platform www.aandeslagmetarmoede.nl staan voor leerlingen extra interactieve oefeningen. Voor de leerkracht de digitale handleiding over het geven van de les en een brief die aan de ouders kan worden meegegeven. Ouders van je leerlingen vinden er verdiepende informatie en een verwijzing naar hulpinstanties voor thuis.
Je kunt het lesmateriaal gebruiken voor burgerschapsonderwijs en het sluit aan bij de kerndoelen 34, 35 en 37 van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van het lespakket.

Handreiking voor scholen

Kinderen die opgroeien in armoede nemen dat probleem ook mee naar school. Daar kan de leerkracht bijdragen aan oplossingen. Door armoede te signaleren en kinderen en hun ouders door te verwijzen naar hulpverlening. 

De ministeries van SZW en OCW hebben hiervoor de handreiking "Omgaan met armoede op scholen' laten opstellen door lectoraten van Hogeschool Rotterdam en Hanzehogeschool. Het is een praktische handreiking voor scholen, waarmee men armoede kan 'signaleren' en ouders & kinderen kan 'ondersteunen' en 'stimuleren'. De handreiking vind je hier.

Kom in actie

Wil je je met de klas of school inzetten om alle kinderen die opgroeien in armoede gewoon mee te laten doen met bijvoorbeeld sport, dansles, het vieren van een verjaardag, schoolactiviteiten of een uitje? Download hier de flyer en laat de kinderen iets leuks bedenken.