X

Voor scholen

Ben je werkzaam in het primair of voortgezet onderwijs en draag je graag een steentje bij voor kinderen die opgroeien in gezinnen met minder geld? Je kunt op verschillende manieren bijdragen! 

 

Meer bekendheid

Verspreid posters en kaartjes
Wat zou het fijn zijn als alle ouders met minder geld zouden weten dat er mogelijkheden zijn om hulp te krijgen. Kom jij in contact met (werkende) ouders met geldzorgen? Verwijs deze ouders dan door naar Sam& voor alle kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld een poster ophangen of een kaartje meegeven aan ouders. 
Vraag hier kaartjes aan.

Vraag hier posters aan.

 

Verspreid de flyer van Sam&

Wil je je met de klas of school inzetten om alle kinderen die opgroeien in armoede gewoon mee te laten doen met bijvoorbeeld sport, dansles, het vieren van een verjaardag, schoolactiviteiten of een uitje? Download hier de flyer en laat de kinderen een leuke actie bedenken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de flyer bijvoorbeeld in hun eigen wijk verspreiden, of meenemen naar hun familie.

 

Lesprogramma voor groep 7 en 8

Aan de slag met armoede
We vinden het belangrijk dat opkomende generaties inzicht krijgen in (de omvang en de consequenties van) kinderarmoede in Nederland. En wat zij er zelf aan zouden kunnen doen. Dit kan met behulp van het lesprogramma 'aan de slag met armoede'. 

Aan de slag met armoede is een gratis* lespakket voor groep 7 en 8 en bestaat uit een werkboekje voor elke leerling, een uitgebreide digitale handleiding voor de leerkracht en een informatiebrief voor ouders. Het werkboekje met cijfers en weetjes geeft kinderen inzicht in het probleem. Wat kunnen de oorzaken en gevolgen zijn van opgroeien in armoede? Ze krijgen handige tips over wat je met weinig geld kunt doen en hoe je elkaar kunt helpen. Met interviews met kinderen zelf, voetballer Memphis Depay en rapper Akwasi. *Je betaalt alleen de verzendkosten.

Op het digitale platform www.aandeslagmetarmoede.nl staan voor leerlingen extra interactieve oefeningen. Voor de leerkracht de digitale handleiding over het geven van de les en een brief die aan de ouders kan worden meegegeven. Ouders van je leerlingen vinden er verdiepende informatie en een verwijzing naar hulpinstanties voor thuis. Je kunt het lesmateriaal gebruiken voor burgerschapsonderwijs en het sluit aan bij de kerndoelen 34, 35 en 37 van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.
Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van het lespakket.

 

Handreiking voor scholen

Omgaan met armoede op scholen
Kinderen die opgroeien in armoede nemen dat probleem ook mee naar school. Daar kan de leerkracht bijdragen aan oplossingen. Door armoede te signaleren en kinderen en hun ouders door te verwijzen naar hulpverlening. 

De ministeries van SZW en OCW hebben hiervoor de handreiking "Omgaan met armoede op scholen' laten opstellen door lectoraten van Hogeschool Rotterdam en Hanzehogeschool. Het is een praktische handreiking voor scholen, waarmee men armoede kan 'signaleren' en ouders & kinderen kan 'ondersteunen' en 'stimuleren'.

De handreiking vind je hier.

 

Open een Kinderzwerfboek Station

Ieder kind leert lezen en schrijven op school. Maar het is ook superbelangrijk dat kinderen thuis boeken kunnen lezen. Uit onderzoek blijkt dat die kinderen een beter toekomstperspectief hebben. Kinderzwerfboek heeft als doel om zoveel mogelijk kinderboeken te laten zwerven door heel Nederland. Dan kan ieder kind thuis en in zijn vrije tijd lezen. Ook jouw school kan meedoen met Kinderzwerfboek!
Lees verder over het openen van een station op jouw school. 

 

Spreekbeurten

Heeft jouw leerling geen inspiratie voor zijn of haar spreekbeurt? Onze Sam&werkingspartners helpen daar graag bij!

 

Spreekbeurt
Jeugdfonds Sport & Cultuur

Met het spreekbeurtpakket van onze samenwerkingspartner Jeugdfonds Sport & Cultuur, hebben kinderen alles wat ze nodig hebben om een spreekbeurt te houden. 

 

Spreekbeurt
Jarige Job

Met het spreekbeurtpakket van Jarige Job kunnen de leerlingen aandacht vragen in de klas voor alle kids in Nederland die niet hun verjaardag kunnen vieren.