X

5 tips om geld te besparen 

Het zijn dure tijden. En zo aan het einde van het jaar letten we al helemaal op onze portemonnee. Er zijn makkelijke stappen die je kunt zetten om flink wat euro’s te besparen, wij zetten ze voor je op een rijtje. 

 

Tip 1: Check op stroomvreters in huis 

Er zijn genoeg onbewuste stroomvreters in huis; dit zijn apparaten die aanstaan zonder dat je ze altijd gebruikt. Bijvoorbeeld de tv in stand-by stand en de laders van smartphones die nog in het stopcontact zitten. Want zelfs apparaten die uitstaan gebruiken stroom. En dat is zonde! Haal deze dus uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. 

 

Tip 2: Vergelijken, ook nu 

Door de stijgende energieprijzen, betalen veel mensen meer bij hun energieleverancier dan eerst. Als je weet wat je verbruikt aan energie, kan je een in een overzicht zien of je eventueel ergens anders goedkoper uit zou kunnen zijn, dat kan heel makkelijk online. Of het dan slim is om over te stappen, hangt af van je huidige energieleverancier. Bijna alle energiebedrijven krijgen te maken met de stijgende prijzen. De tip is daarom ook om te kijken naar grotere leveranciers, want zij hebben een goede voorraad, waardoor de prijzen langer stabiel en dus lager blijven.  

  

Tip 3: Ga verstandig om met de verwarming

Hoewel veel mensen het nog even hebben kunnen uitstellen, moet een deel er toch aan gaan geloven: de verwarming gaat aan. Maar hoe kun je hier alsnog op besparen? Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimtes waar je bent en zorg ervoor dat de verwarming op andere plekken niet aanstaat. Als er niemand thuis is een uur voor bedtijd kun je de verwarming terugzetten naar 15 graden. Als je de verwarming altijd 1 graadje lager zet dan normaal en een extra dikke trui aandoet kun je ook al besparen. Kou in huis kun je ook voorkomen door goed te isoleren met bijvoorbeeld deurdrangers en het vullen van kieren.

 

Tip 4: Abonnementen en contracten checken 

Het kan zijn dat je jaren geleden een abonnement, lidmaatschap of contract hebt afgesloten tegen een goede prijs. Maar is dat nu nog steeds een goede prijs? Misschien is het inmiddels ergens anders goedkoper. Het kan dus handig zijn om het oude contract eens te vergelijken met wat er nu wordt geboden, maar ook goed om eens te kijken welke abonnementen, contracten en lidmaatschappen je hebt. Waar betaal je (onbewust) voor? Alles wat je niet zo vaak gebruikt of niet écht nodig hebt, kun je opzeggen.  

 

Tip 5: Spullen lenen 

Een boormachine is handig om te hebben, maar ook prijzig. En hoe vaak gebruik je zoiets nou echt? Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken: een ladder, een auto, maar ook (school)boeken of een abonnement op een streamingdienst voor tv (Netflix) of muziek (Spotify). Misschien kun je dit soort dingen delen met mensen in de buurt of met familie. 

 

Publicatiedatum: 18 november, 2022