X

Een boek voor iedereen!

Het lezen van een boek helpt kinderen om zich te ontwikkelen op het gebied van taal. Daarnaast is lezen is dé manier om even rustig te zitten en je hoofd leeg te maken. Boeken kunnen je iets leren, rust geven en zelfs even naar een andere wereld brengen. Alle kinderen verdienen het plezier van een goed boek. Wist je dat boeken voor iedereen bereikbaar zijn, bijvoorbeeld via een bibliotheek? Duik in deze tips en je kunt in de aankomende vakantietijd en erna heerlijk genieten van een (gewonnen?) boek!

 

Waar kan ik boeken vinden?

Natuurlijk, boeken zijn te koop in winkels, maar er zijn heel veel verschillende manieren om aan een fijn boek te komen.


Bibliotheek

Een bibliotheek is een plek waar boeken worden uitgeleend. Waar je ook woont, er is altijd wel een bibliotheek in de buurt. Heb je een stadspas? Deze pas geeft je toegang tot gratis boeken lenen bij ‘de bieb’. Geen stadspas? Informeer bij je gemeente naar (de kosten voor) een bibliotheekabonnement. Meestal ondersteunt een gemeente het lenen van boeken!

 

Kinderzwerfboeken

Kinderzwerfboek wil kinderen aanmoedigen om thuis en in de vrije tijd boeken te lezen. Lezen is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling! Iedereen die een boek in zijn of haar bezit heeft, kan het via Kinderzwerfboek aanbieden. Je herkent de boeken aan de sticker op de kaft, waarop staat: Neem me mee! Je mag het boek gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zweven voor een ander kind!

De boeken vind je bij één van de 4300 Kinderzwerfboekstations in Nederland.
Kijk hier waar bij jou in de buurt een Kinderzwerfboekstation kan worden gevonden.


Boekenhuisje/minibieb

Op steeds meer plaatsen in Nederland verschijnen zogenaamde boekenhuisjes. Dit zijn kleine kastjes die bewoners van een huis bijvoorbeeld in de voortuin plaatsen en vullen met boeken. Gelezen boeken kunnen hier worden achtergelaten en boeken die je leuk vindt, mag je meenemen om te lezen. De verzameling boeken verandert vaak snel, omdat er veel gewisseld wordt. Vaak zijn deze kastjes gevuld met boeken voor volwassenen, kinderen, leerboeken en informatieboeken. Het proberen waard! Check via een zoekmachine zoals Google met je woonplaats en het woord ‘minibieb’ of een plaatsgenoot een minibieb aanbiedt.


Voorleesexpress

Kan jijzelf of je kind wel wat hulp gebruiken met taal? Vind je het zelf moeilijk je kind woorden te leren of twijfel je of je kind net zoveel woorden kent als klasgenoten? De Voorleesexpress helpt! Krijg een half jaar lang eens per week taalhulp. Op de website www.voorleesexpress.nl lees je meer. Er is altijd hulp in de buurt!

 

 

Boekentips

Bij je eerste bezoek aan de bibliotheek merk je het meteen: je kunt kiezen uit duizenden boeken! Wij delen graag een aantal tips voor kinderen van verschillende leeftijden met je!

 

 

Weggeefactie

Maak kans op het boek 'Hé, wie ben jij?'

Wil je kans maken op het mooie prentenboek vol diversiteit ‘Hé, wie ben jij?’ en met je kind leren over andere culturen? Ga dan Instagram of Facebook voor meer informatie. Winnaars krijgen 9 augustus bericht!