X

9x leuke (gratis) spelletjes om buiten te spelen

Het zonnetje schijnt! En dat betekent dat kinderen in hun vrije tijd weer lekker veel buiten kunnen spelen. Wij hebben de leukste spelletjes om buiten te spelen voor je op een rij gezet die geen tot weinig geld kosten. Van sportactiviteiten tot originele spelletjes: we geven je graag leuke tips. Jouw kinderen kunnen zelf aan de slag, hun vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen, óf je speelt samen. Want als ouder kun je natuurlijk ook lekker naar buiten! Handig: deze tips zijn ook leuk voor een kinderfeestje (zodra het weer kan natuurlijk).

 

1. Bingo

Dit heb je nodig: papier en een stift. Mocht je liever plaatjes gebruiken: een printer.

 

Maak een lijstje of print plaatjes van echte buiten-dingen, zoals een bij, een lieveheersbeestje, je favoriete bloem, de zon, een vlinder en een lammetje. Wie ziet ze als eerste en heeft er als eerste bingo? Tip: je kunt ook deze insectenbingo gebruiken of zelf een onderwerp verzinnen voor de bingo. Doe het zelf: je kunt ook jouw kinderen zelf een lijstje laten maken met dingen die ze buiten willen zoeken.

 

2. De schietschijf

 Dit heb je nodig: stoepkrijt en iets om mee te gooien (bijvoorbeeld waterballonnen of zakjes gevuld met zand).

 

Teken een aantal cirkels op de grond of laat je kinderen dit doen. Schrijf in iedere cirkel hoeveel punten er te verdienen zijn. Geef iedereen die meedoet drie waterballonnen of drie zakjes met zand en kijk wie het hoogste aantal punten kan scoren. Tip: je kunt de schietschijf ook op de muur tekenen, zodat je de waterballonnen er tegenaan kunt gooien of met een bal kunt schieten.

 

3. Watervoetbal

Dit heb je nodig: twee lege flessen zonder dop, water en een bal.

 

Maak twee teams en geef ieder team een volle fles water, zonder dop. De kinderen moeten de fles van het andere team met de bal omschoppen, waardoor het water uit de fles loopt. Zij mogen na het omschoppen de fles zo snel mogelijk weer overeind zetten. Dit betekent dat ze goed moeten verdedigen én aanvallen. Welke fles is als eerste leeg?

 

4. Wie vliegt het verst?

Dit heb je nodig: oude kranten of ander papier.

 

Jouw kinderen hebben misschien al eens een vliegtuigje gevouwen. Laat ze nu zelf het béste – en misschien wel het grootste – papieren vliegtuig vouwen, om zo ver mogelijk te vliegen. Doe het nog wel even voor, zodat ze weten waar hoe ze kunnen beginnen. Dan eerst even oefenen en klaar voor de start: gooien maar! Tip: hoe hoger ze staan bij het gooien, hoe verder het vliegtuig komt. Bijvoorbeeld vanuit de slaapkamer of vanaf de glijbaan.

 

5. Kinderbootcamp

Dit heb je nodig: flesjes water als gewichten, een springtouw en een stopwatch (op je telefoon).

 

Bedenk minimaal vijf oefeningen die jouw kinderen achter elkaar kunnen doen of laat ze zelf oefeningen verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan 10 keer gewichtheffen, 1 minuut touwtje springen, 5 keer opdrukken, twee rondjes om de speeltuin rennen en 5 keer zo hoog mogelijk springen. Wie houdt deze oefeningen drie keer vol? Laat ze maar lekker moe worden! Tip: de kinderen kunnen ook zelf oefeningen verzinnen die iedereen vervolgens een minuut lang samen doet. Doe je zelf ook mee?

 

6. Oud-Hollandse spelletjes

Speel de spelletjes die kinderen vroeger al speelden tijdens een echt Hollands feestje. Denk bijvoorbeeld aan koekhappen, ezeltje prik en spijkerpoepen. Kijk hier wat je allemaal kunt doen en wat je er voor nodig hebt. En leer in deze video hoe stoepranden ook alweer gaat. Dus weg met de beeldschermen en terug naar het spelen van vroeger!

 

7. Blotevoetenpad

Dit heb je nodig: auto of fiets, een handdoek en blote voeten.

 

Kies op een warme of zonnige dag voor een blotevoetenpad: dit is een wandelpad dat speciaal is gemaakt om met blote voeten te lopen. Je voelt dan allemaal verschillende materialen onder je voeten en je mag vaak ook een beetje vies worden. Hier vind je de leukste gratis blotevoetenpaden van Nederland. Tip: neem een handdoek mee en controleer wanneer je thuis bent op teken.

 

8. XXL-bellen maken

Dit heb je nodig: twee stokjes, touw, water, afwasmiddel en cola.

 

Laat jouw kinderen zelf echte XXL-bellen maken. Het kost ietsje meer tijd om het voor te bereiden, maar het levert jou en je kinderen een hele middag plezier én leuke foto’s op. Je leest hier hoe je de bellenblaas maakt. Of bekijk hier direct de video waarin alle stappen duidelijk uitgelegd worden.

 

9. Buitenspeeltuinen

Dit heb je nodig: auto of fiets en een lunchpakketje van thuis.

 

Steeds naar dezelfde speeltuin gaan kan een beetje saai worden. Daarom is het leuk om eens een andere speeltuin of zelfs bouwspeeltuinen (zoals deze in Nieuwegein) in de buurt te zoeken. Deze website heeft leuke, grote en gratis buitenspeeltuinen per provincie voor je op een rijtje gezet. Welke gaat het worden? Tip: neem een lunchpakketje en wat drinken mee van thuis. Al dat spelen zorgt al snel voor honger en dorst!

 

Publicatiedatum: 30 maart, 2021

 

Ken of ben jij iemand die graag een uitstapje wil maken met kinderen dat niet gratis is, maar waar thuis onvoldoende geld voor is? Sam& springt bij voor deze kinderen. Een intermediair - zoals iemand van een wijkteam, schuldhulpverlening of een andere maatschappelijke organisatie - kan hier een aanvraag doen.