X

Moeder Anette: "Stap over de drempel!"

Anette werkt in de zorg en woont met haar dochters van 13 en 16 in een klein Brabants dorp. Na de scheiding van haar man raakte ze in financiële problemen. Het gezin kreeg hulp van de stichting Leergeld. ‘Mensen denken vaak dat je alleen hulp kunt krijgen als je langdurig in de bijstand zit. Dat is niet zo.’

 

“Na de scheiding viel een groot deel van het inkomen weg en stond ik er alleen voor,” vertelt Anette. “De dochters zitten allebei op scouting, en er was een laptop voor schoolwerk nodig. Daar had ik geen geld voor. Mijn ex-man betaalt namelijk nergens aan mee. Ik had er geen moeite mee om hulp te vragen. Kinderen worden er vaak de dupe van als er geldzorgen zijn, dat wilde ik niet. Ik wil dat ze hun leventje zo gewoon mogelijk kunnen leven. Een scheiding is al moeilijk genoeg.”

 

Kijken naar besteedbaar inkomen

“Ik werk en heb een koophuis. Daardoor krijg ik bijvoorbeeld geen huurtoeslag. Gelukkig heb ik geen tophypotheek, huren zou duurder zijn. Als alleenstaande ouder heb ik recht op bepaalde toeslagen via de Belastingdienst maar het duurt vaak maanden voordat dat geregeld is. En dat zijn maanden waarin je schulden moet maken. Ik ben samen met de medewerker van Leergeld gaan rekenen. Er werd niet gekeken naar de hoogte van het inkomen zelf maar naar wat ik uiteindelijk te besteden had. Dat bleek, na aftrek van vaste lasten, € 200 per maand te zijn. En daar moest ik alles van doen. Er was een laptop voor school nodig, er moest een duur schoolreisje betaald worden en de contributie van de scouting. Daar heb ik hulp bij gekregen. Het was een grote opluchting dat ik de kinderen kon geven wat ze nodig hebben.”

 

Nooit vervelende reacties

Door de coronacrisis komen steeds meer gezinnen in de knel. Anette vindt het belangrijk dat alle ouders weten dat ze hulp kunnen krijgen. “Mensen denken vaak dat je alleen hulp kunt krijgen als je langdurig in de bijstand zit of zo. Ik werk en krijg hulp. Ook als je werkt, kan het zo zijn dat je te weinig inkomen hebt. In het belang van je kinderen moet je over de drempel stappen en hulp vragen. Er is zoveel! Van het gratis invullen van je belastingaangifte tot hulp bij het betalen van de clubs van je kind. Ik schaam me niet ervoor uit te komen dat het financieel lastig is en ben er open over. Ik heb ook nog nooit vervelende reacties gekregen. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat ik geldzorgen heb omdat ik zo vrolijk ben. Maar je moet niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is hulp, gebruik die!”

 

Werkende moeder Anette over financiële problemen na een scheiding