Kun je iets vertellen over je eigen ervaringen met financiële problemen en hoe die je leven hebben beïnvloed?
"Natuurlijk. Elf jaar geleden ging ik uit elkaar met mijn partner en bleef ik alleen achter met twee kleine kinderen. Door de vechtscheiding had ik veel schulden. Ik probeerde alles zelf op te lossen, maar noodgedwongen moest ik hulp zoeken. Gelukkig kreeg ik schuldhulpverlening en ben ik nu al een paar jaar schuldenvrij. Ik zit nu jarenlang in de bijstand wat moeilijk is, want financieel blijft het nog steeds lastig. De onzekerheid en de stress van deze periode hebben een grote impact gehad op mijn leven en dat van mijn kinderen. Toch geeft het me ook de kracht om door te gaan en uiteindelijk hulp te accepteren.”
Wat was het moment waarop je besloot anderen te willen helpen die in dezelfde situatie zitten als jij vroeger?
“Dat kwam eigenlijk toen ik zelf hulp kreeg van de directrice van de basisschool van mijn kinderen. Haar signalerende rol naar ouders die het financieel moeilijk hebben, heeft grote impact gehad op ons leven. Zij gaf ons en andere hulpbehoevende ouders jaarlijks een steuntje in de rug door ons aan te melden bij diverse verschillende stichtingen. Ik was zo dankbaar voor alle hulp die ik kreeg, dat ik besloot dat ik iets terug wilde doen. Ik wilde anderen in soortgelijke situaties ook ondersteunen, omdat ik precies weet dat je, hoe zwaar je het ook hebt, toch blij kunt zijn in moeilijke tijden."
Je kwam in contact met Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden. Wat was je eerste indruk van hun werk?
“Ik kreeg een brief van de gemeente waarin stond dat ik hulp kon krijgen van Stichting Leergeld. Ik heb meteen een aanvraag gedaan voor schoolspullen voor mijn kinderen. Toen ik hun website bekeek, zag ik dat ze vrijwilligers zochten. Ik wilde graag iets terugdoen en heb me aangemeld. Mijn eerste indruk was heel positief; ze doen geweldig werk voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Ze werken heel professioneel en zijn tegelijkertijd enorm betrokken bij de gezinnen die ze helpen. Ik voelde me meteen welkom en zag hoeveel verschil hun werk maakt voor kinderen die anders niet alle benodigdheden hebben voor op school.”
Inmiddels doe je al vier jaar vrijwilligerswerk bij Stichting Leergeld. Kun je vertellen wat je daar precies doet?
“Mijn rol is heel divers; van administratieve taken tot persoonlijk contact met de gezinnen. Ik help met het aanvragen van schoolspullen, laptops, fietsen, dagjes weg of een verjaardagsbox en eventuele andere benodigdheden voor kinderen. Ook doe ik huisbezoeken om te kijken wat gezinnen nodig hebben. Ik probeer altijd een luisterend oor te bieden en mee te denken over oplossingen. Het is ontzettend dankbaar werk, omdat je direct ziet hoe blij de kinderen en hun ouders zijn met de hulp die ze krijgen. Op dit moment ben ik druk met het aanvragen van een verjaardagsfeestje voor de kinderen uit Maassluis, Schiedam en Vlaardingen, in samenwerking tussen Stichting Kinderfeest en Stichting Leergeld.”
Wat houdt de samenwerking tussen Stichting Leergeld en Stichting Kinderfeest precies in?
“Toen ik bij Stichting Leergeld begon, vertelde ik over mijn positieve ervaringen met Stichting Kinderfeest. Ik heb toen voorgesteld om samen te werken, en daar werd enthousiast op gereageerd. Nu kunnen we via Stichting Leergeld kinderen uit de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen aanmelden voor een verjaardagsfeestje bij Stichting Kinderfeest. Dit heeft een enorme impact, want veel kinderen hebben nog nooit hun verjaardag kunnen vieren. De samenwerking zorgt ervoor dat meer kinderen een onvergetelijke dag krijgen, iets wat ze zich nog lang zullen herinneren. Naast deze kinderen brengt het de ouders ook veel vreugde. Daar weet ik alles van. Het zou mooi zijn als meer gemeenten een budget vrijmaken hiervoor, zodat we ook in onze overige 10 gemeenten kinderen hiermee blij kunnen maken.”
Wat heeft Stichting Kinderfeest, naast je kinderen, voor jou betekend?
“Heel erg veel. Mijn kinderen konden eindelijk hun verjaardagen vieren met vriendjes en vriendinnetjes, iets wat we jaren niet konden doen. Het gaf hen zelfvertrouwen en een gevoel van erbij horen. Voor mij als moeder was het een enorme opluchting om mijn kinderen gelukkig te zien, ondanks onze financiële situatie. Ze hebben mooie herinneringen kunnen maken. Het deed mij veel om hen eindelijk iets te kunnen geven wat voor veel gezinnen zo vanzelfsprekend is.”
Wat voor reacties krijg je van de gezinnen die hulp ontvangen van deze stichtingen?
“De reacties zijn vaak heel emotioneel. Ouders zijn zo dankbaar en opgelucht dat hun kinderen een leuke verjaardag kunnen vieren of schoolspullen krijgen zodat ze mee kunnen komen op school. Een verhaal dat me bijzonder raakte was van een moeder die huilend aan de telefoon vertelde hoe blij ze was dat haar dochter eindelijk een feestje kon geven. Haar dochter werd vaak buitengesloten omdat ze geen verjaardagsfeestjes gaf, en dit veranderde alles voor haar. Ze vertelde dat haar dochter na het feestje weer werd uitgenodigd bij andere kinderen, wat haar zelfvertrouwen enorm heeft vergroot. Dit soort verhalen motiveren me om door te gaan en nog meer gezinnen te helpen.”
Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Ik zou zeggen: doe het! Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de mensen die je helpt, maar ook voor jezelf. Het geeft je een gevoel van voldoening en je leert zoveel nieuwe dingen. Je focust je op een nieuw laagdrempelig doel voor jezelf door uit je huiselijke sleur te komen, een nieuw ritme op te bouwen, sociale contacten te maken en later uit te stromen naar betaald werk. Ook ik ben nu klaar om te solliciteren. Maar werken bij Leergeld zal ik altijd nog naast mijn toekomstige baan blijven doen. Bovendien kun je echt een verschil maken in het leven van anderen, hoe klein je bijdrage ook lijkt. Probeer het gewoon en je zult zien hoe waardevol het is.”
Wil je ook iets voor de ander betekenen?
Foto's: Bart van der Pas