X

SchuldHulpMaatje Bert: "Het is goed als je om hulp vraagt."

Bert is vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje. Als maatje helpt hij mensen die geldproblemen hebben en dit zelf niet kunnen oplossen. Hoe doet hij dit? En hoe kun je zelf een SchuldHulpMaatje om hulp vragen?

Wat doe je als schuldhulpmaatje?

"Ik help mensen die schulden hebben en zelf niet meer weten hoe ze hun geldproblemen kunnen oplossen. Als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Dat is wat ik doe."

Waar help je bij?

"Ik maak samen met degene die geldhulp nodig heeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Vaak weten mensen zelf niet zo goed waar ze allemaal geld aan uitgeven. Soms betalen ze automatisch voor een abonnement, de loterij of een goed doel. Dit zet ik dan stop. Ook neem ik contact op met organisaties aan wie ze nog geld moeten betalen. Dit doe ik om afspraken te maken over het afbetalen van de schulden. Tot slot onderzoek ik of iemand geld kan krijgen van de gemeente of een andere organisatie."

Wie maakt gebruik van jouw hulp?

"Het zijn vaak mensen met een gezin. Deze mensen hebben bijvoorbeeld geldproblemen door een echtscheiding, ziekte of doordat ze hun baan zijn verloren. Ook door de coronacrisis kunnen mensen geldproblemen krijgen, vooral ondernemers. Vaak hebben mensen al langere tijd geldzorgen voordat ze bij mij komen. Ze kunnen het zelf niet meer oplossen. Ze schamen zich, maar dat is nergens voor nodig. Het is juist goed als je om hulp vraagt. Zeker als je kinderen hebt: zij mogen niet de dupe worden van de situatie."

Is er veel hulp beschikbaar in Nederland?

"Ja, er is zeker veel hulp beschikbaar. Bij gezinnen met kinderen doe ik, of een andere vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje, vaak een aanvraag via samenvoorallekinderen.nl. Bijvoorbeeld voor schoolspullen - zoals pennen, schriften en computers - of zwemlessen. Ouders kunnen hier zelf ook terecht voor hulp."

Als je hulp wilt van een schuldhulpmaatje, waar kun je dit dan regelen?

"Je kunt hulp aanvragen op schuldhulpmaatje.nl. Of neem contact op met je gemeente en vraag of er een schuldhulpmaatje beschikbaar is."

Hoe vind je het om schuldhulpmaatje te zijn?

"Het geeft een tevreden gevoel. Ik help graag. Als een gezin in hun huis kan blijven wonen, of als er weer genoeg geld is voor eten, sporten en schoolspullen, dan ben dan ben ik heel blij. Ik zie mensen weer positief worden en energie krijgen: daar doe ik het voor."