X

Een bijbaantje voor jouw kind? Met onze tips ben je als ouder goed voorbereid!

Als kinderen groter worden, worden ze zelfstandiger. Ze willen zelf keuzes maken en zelf geld uit kunnen geven. Een bijbaantje helpt hierbij. Taken uitvoeren, omgaan met collega’s en je eigen geld verdienen. Heel leerzaam én belangrijk voor later. 


Zelfstandig geld verdienen

Als ouder of verzorger van een tiener merk je dat er meer interesse in geld ontstaat rond twaalfjarige leeftijd. Er is natuurlijk geld nodig voor games of bijvoorbeeld kleding. Een keer naar met vrienden naar de film of zelf een ijsje halen. Tijd voor een bijbaantje!

 

De eerste baan, wanneer en wat?

Werken mag al vanaf dertien jaar. Als dertien- of veertienjarige kan je kind klusjes in en om het huis uitvoeren, zoals grasmaaien, ramen wassen, auto’s wassen of stofzuigen. Ook mag een tiener van deze leeftijd al ander licht werk uitvoeren, bijvoorbeeld vakkenvullen in een supermarkt. Wie weet kan de buurvrouw hulp gebruiken bij het wegbrengen van lege flessen, of een familielid met het weghalen van onkruid uit de tuin. Vanaf vijftien jaar mag je kind aan de slag met kassawerk, een krantenwijk of lichte werkzaamheden in een restaurant. Merk je dat je kind al veel eerder aan werken toe is? Af en toe oppassen of het rondbrengen van wijk- of verenigingskrantjes zijn een prima start. 

Wat leert mijn kind van een bijbaan?

Kinderen leren meer over de waarde van geld door te ontdekken hoeveel uren werk nodig zijn om te kopen wat ze graag willen. Ook leren ze veel over de omgang met mensen. In een team werken, brengt uitdagingen met zich mee. De baas bepaalt wanneer je kind werkt en wat hij of zij uitvoert. Er wordt verwacht dat taken serieus worden genomen. Te laat komen of niet serieus met werk omgaan, dat heeft gevolgen. Zo ontwikkelt jouw kind zich. Want wat is de verwachting van mensen? Wat gebeurt er als taken niet precies worden opgevolgd? Werken is heel veel leren en ontdekken, en dat is goed voor ieder kind.


Hoeveel uur mag je kind werken?

Nederland heeft hele duidelijke regels waar, hoeveel en wanneer je mag werken. De meeste dertien- en veertienjarige kinderen beginnen met werken in vakantietijd. Op een niet-schooldag of vakantiedag mag je op die leeftijd namelijk maximaal zeven uur werken. Tijdens de vakantie is er even geen druk van school of huiswerk. Op die manier kan je kind wennen en genoeg rust nemen. Is je kind dertien en zit hij of zij midden in het schooljaar? Dan mag niet meer dan twaalf uur worden gewerkt. Vanaf vijftien jaar verandert dit in een schoolweek naar twee uur. In de vakantie is dat acht uur. Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over werktijden en werkdagen.

Hoeveel krijgt een kind betaald voor werk?

Op de website van het Nibud staat voor elke leeftijd het wettelijke minimumloon. Werkt je kind in een supermarkt of restaurant, of heeft hij of zij een krantenwijk, dan moet dit volgens de regels gaan. Deze check je ook bij het Nibud. Voor klusjes zoals oppassen, auto’s wassen en meehelpen in huis is de situatie anders. Spreek voor deze klusjes van tevoren een bedrag af. Het helpt om naar de bedragen te kijken die Nibud vermeldt. Oppassen levert vaak een leuk zakcentje op. Omdat het vaak in de avond is, is een bedrag van vier euro per uur heel normaal.

 

Hoeveel mag een kind verdienen met oog op een uitkering?

Bijstandsuitkering komt niet in gevaar door een (bij)baan van een kind onder de achttien jaar. De Belastingdienst rekent inkomsten van kinderen niet mee als ze naar de inkomsten van een gezin kijken. Voor kinderbijslag geldt hetzelfde. Loonstrookjes hoef je niet te laten zien. Kinderbijslag stopt als een kind achttien wordt. Onder die leeftijd geldt geen maximum. Pas vanaf 21 jaar wordt je kind als medebewoner gezien en kan de uitkering worden verlaagd. Wel belangrijk om te weten: Ben je alleenstaand en wordt je jongste kind achttien? Dan veranderen er dingen voor jou als ouder en kind. Bekijk deze website voor meer informatie. 

 

Wat voor afspraken maak je met je kind?

Vanaf twaalfjarige leeftijd kan je kind best wat geld verdienen. Geld zorgt voor nieuwe kansen. Zelf iets kunnen kopen of een keer wat leuks doen met vrienden. Als ouder zie je dat je kind nieuwe dingen leert. Zorg dus dat je kind voldoende rust en slaap krijgt. Praat ook met je kind over het werk. Wat is er leuk of juist spannend? Wat heeft hij of zij al geleerd? Maak de afspraak dat je kind eerlijk is tegen jou. Werk is leuk, maar school gaat altijd voor.

 

Microsoft.CSharp.RuntimeBinder.RuntimeBinderException: 'Newtonsoft.Json.Linq.JValue' does not contain a definition for 'macroAlias'
   at CallSite.Target(Closure , CallSite , Object )
   at System.Dynamic.UpdateDelegates.UpdateAndExecute1[T0,TRet](CallSite site, T0 arg0)
   at CallSite.Target(Closure , CallSite , Object )
   at AspNetCore.Views_Partials_grid_editors_macro.ExecuteAsync() in D:\internet\root\www\samenvoorallekindere\www\Views\Partials\grid\editors\macro.cshtml:line 0
   at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context)
   at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts)
   at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context)
   at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewFeatures.HtmlHelper.RenderPartialCoreAsync(String partialViewName, Object model, ViewDataDictionary viewData, TextWriter writer)
   at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewFeatures.HtmlHelper.PartialAsync(String partialViewName, Object model, ViewDataDictionary viewData)
   at AspNetCore.Views_Partials_grid_editors_base.ExecuteAsync() in D:\internet\root\www\samenvoorallekindere\www\Views\Partials\grid\editors\base.cshtml:line 11