X

Hoe leer je jouw kind omgaan met digitaal geld?

Een stenen spaarvarken gevuld met muntgeld. Nog maar een paar jaar geleden was dit voorwerp nog in veel slaapkamers te vinden. Zelf gespaard geld dat je af en toe mocht uitgeven aan iets leuks. Inmiddels maken, vooral bij oudere kinderen, echte spaarpotten steeds vaker plaats voor digitale spaarpotten. Maar hoe gaat dat nu, een digitaal spaarpotje bijhouden als kind? Overzicht hebben in je geldzaken is erg belangrijk, en zeker ook als het digitaal is. We spraken met Annette Groen, Wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Zij heeft een aantal fijne tips voor ouders gedeeld om hun kinderen te leren omgaan met digitaal geld.  

 

Kinderen die op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in financiële problemen. Leren over (digitaal) geld is dus erg belangrijk. Maar hoe doe je dit als ouder? Wat zijn belangrijke punten om op te letten.  

 

Tip 1 - Slim omgaan met zakgeld

De eerste kennismaking van jonge kinderen met geld is via zakgeld. Met zakgeld leren zij de waarde van geld begrijpen en leren kinderen hoe zij moeten omgaan met een beperkt budget. Dat is goed voor later. Want je kind moet leren begrijpen dat er een verschil is tussen wat je als kind graag wil hebben en wat echt nodig is. Niet alles kan, je moet keuzes leren maken. Op = op. Daarom is het slim om te starten met zakgeld in de vorm van muntgeld. Dit kun je aanraken en voelen, hierdoor leren zij sneller de waarde van geld begrijpen. Het maakt ook niet uit hoeveel zakgeld je als ouder geeft. Met ieder bedrag leren kinderen omgaan met geld, dit kan al vanaf 0.50 cent.  

 

💡 We ontvingen een extra tip van lezer en moeder Heleen: "Leer je kind vanaf het begin met potjes te werken. Onze dochter had 3 spaarpotten: uitgeven, sparen en weggeven."

 

Tip 2 - Start samen met online bankieren

Zeg maar dag tegen de spaarpot. Als je kind 10 jaar is, is het goed om samen met je kind een bankrekening en spaarrekening te openen. Gebruik hierbij ook de internetbankierenomgeving of de mobielbankierenapp. Alles gaat nu digitaal en zo raakt je kind alvast gewend aan online bankieren. Log de eerste paar keer samen in. Laat zien hoe je kind het saldo kan checken en hoe je bij- en afschrijvingen kunt zien. Vanaf nu kun je het zakgeld ook gaan overmaken in plaats van contant geven. 

 

Maar hoe bankier je online nu het meest veilig?

  • Kies een moeilijk wachtwoord om in te loggen.
  • Sla persoonlijke gegevens goed op en deel ze nooit met anderen.
  • Kijk altijd naar het internetadres van de bank. Is de naam van de bank correct gespeld en begint de websitenaam met https://?
  • Log altijd weer uit als je klaar bent met internetbankieren.

 

Tip 3 – Leer je kind veilig digitaal winkelen

Na het krijgen van een pinpas kan het kind gaan oefenen met pinnen bij een geldautomaat of in een winkel. Doe ook dit eerst samen en laat je kind daarna zelf oefenen. Vergeet ook zeker niet de volgende tips mee te geven over veilig pinnen:

  • Hou de pincode altijd geheim. Vertel hem niet aan anderen.
  • Bewaar de pinpas op een veilige plek en leen hem nooit uit.
  • Bewaar de pincode niet samen met de bankpas.
  • Zorg ervoor dat anderen niet met je mee kunnen kijken tijdens het pinnen.
  • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen. 

 

Tip 4 - Houd samen het overzicht in alle geldzaken

Een van de belangrijkste dingen om goed te leren omgaan met digitaal geld is overzicht houden. Wat gaat eruit en wat komt er binnen? Laat bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met het online saldo als er speelgoed is gekocht of wanneer er nieuw zakgeld is gestort. Na een tijdje kun je dit maandelijks samen doornemen en als je kind doorheeft hoe het werkt, laat je hem of haar het zelf doen. Ook is het mogelijk om de bankrekening van je kind te koppelen aan je eigen bankrekening. Zo kun je de inkomsten en uitgaven in de gaten houden. Het is zelfs mogelijk om een betaallimiet in te stellen.  

 

Tip 5 – Schrijf alle inkomsten en uitgaven op in een kasboekje

Dit klinkt misschien dubbelop omdat je via de online rekening ook overzicht houdt, maar een kasboekje zorgt ervoor dat je kind vooruit gaat denken. In het kasboekje schrijf je verwachte inkomsten (bijvoorbeeld zakgeld) en uitgaven op. Heeft je kind een specifieke wens waarvoor er flink gespaard moet worden? Of is oma jarig aankomende maand en wil je kind zelf een cadeautje kopen? Door het op te schrijven leren kinderen goed nadenken over hun aankopen. En op = op. Door alles op te schrijven leer je jouw kind dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je hebt en je wilt niet in het rood komen te staan. Het kasboekje helpt hierbij.  

 

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je kind veilig te leren omgaan met digitaal geld. Heb je hier vragen over? Stel ze ons gerust.