X

Spaardoelen maken met je kind

Kinderen die vanaf een jonge leeftijd bewust omgaan met geld, hebben later vaak minder kans op financiële problemen. Vroeg leren over geld is dus heel belangrijk. Hoe kun je hier als ouder bij helpen? Een van de onderdelen van een goede financiële opvoeding is leren sparen. Dit start met het maken van spaardoelen. Hoe kun je dit samen met je kind aanpakken?

 

1. Bepaal een doel

Kies samen met je kind een spaardoel, want dit helpt om te blijven sparen. Wil jouw dochter heel graag die ene diabolo of kan jouw zoon niet wachten om te spelen met een nieuwe speelgoedauto? Dat zijn mooie spaardoelen om mee te starten voor jonge kinderen. Voor iets oudere kinderen kun je samen grotere spaardoelen stellen.

 

2. Het bedrag noteren

Na het bepalen van het doel is het goed om samen met je kind het bedrag van het spaardoel op te schrijven. Schrijf dit bijvoorbeeld op een A4’tje en hang het duidelijk in het zicht, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op de koelkast. Ook is het goed om zichtbaar te maken om hoeveel geld het precies gaat. Kost het spaardoel 15 euro? Laat zien hoeveel euromunten dit zijn. Zo leert je kind de waarde van geld ook beter te begrijpen. Is er geld voor het spaardoel gespaard? Schrijf dan samen het nog te sparen nieuwe bedrag op.

 

3. Waarom dit spaardoel?

Noteer samen met je kind waarom hij of zij voor dit doel wil sparen. Laat hem of haar dit zo uitgebreid mogelijk doen. Waarom is dit zo belangrijk? Dit maakt het makkelijker om te blijven sparen. En komt je kind in de verleiding om het spaargeld uit te geven? Herinner je kind dan aan zijn of haar eerder beschreven reden.

 

4. Maak een plan

Nu het spaardoel en waarom dit belangrijk is voor je kind duidelijk is, kunnen jullie een plan gaan maken. Hoe gaat jouw kind hiervoor sparen? Denk bijvoorbeeld samen na over extra klusjes in huis waarmee iets bijverdiend kan worden. Wees creatief!

Soms kan het spaardoel van je kind veranderen; de barbiepop wordt opeens een nieuwe knuffel. Wat doe je hiermee als ouder? Laat dit afhangen van de situatie. Check bij je kind of het spaardoel is veranderd omdat hij of zij echt graag voor iets anders wil sparen of duurt het sparen voor dit doel simpelweg te lang? Is dit laatste het geval? Help je kind nadenken over het maken van keuzes en het feit dat je helaas nooit alles kunt kopen. Sparen draait dus ook om het maken van keuzes.

 

5. Spaardoel behaald? FEEST!

Het moment is eindelijk daar, het spaardoel is gehaald! Daar mag jouw kind natuurlijk super trots op zijn, dus dit is een moment om te vieren. Was het spaardoel een product? Ga dan naar een winkel waar het te koop is en laat het inpakken als een cadeautje. Dat maakt het nóg waardevoller.