X

Zakgeldtips

Wil je jouw kind leren dat je moet betalen en sparen voor spullen? Laat ze dan zelf oefenen. Geef je kind zakgeld als het lukt. Zelfs als het minder is dan een euro per week. Het geven van zakgeld helpt bij het bewust maken van de waarde van geld en het maken van keuzes die bij jou budget passen. Via Instagram en Facebook delen we maandelijks een zakgeldtip van expert Annelou van Noort. Deze tips hebben we voor jullie gebundeld. Elke maand plaatsen we hier een nieuwe tip bij!


1. Start met contant geld

Begin jij met het geven van zakgeld? Start dan met contant geld. Het voordeel van contant geld is dat jouw kind de munten leert kennen en herkennen. Je kinderen kunnen zo leren tellen. Extra tip: geef het zakgeld iedere week in andere muntjes. Krijgt jouw kind bijvoorbeeld 1 euro per week? Geef dan de ene week 1x 1 euro en de volgende week 2x 50 cent. Zo leren jouw kinderen de waarde van geld nog beter kennen!

2. Knutsel je eigen spaarpot

Ieder spaardoel kan een eigen spaarpot gebruiken. Zelf een spaarpot knutselen kan heel makkelijk. Gebruik bijvoorbeeld een leeg melkpak. Plak de bovenkant dicht en snij een gleuf in de zijkant. Jouw kind kan het pak zelf beplakken of beschilderen. Maar ook een leeg glazen potje met een eigen ontworpen etiket is een leuk idee. Op Pinterest kun je nog veel meer leuke ideeën vinden!

 

3. Prijzen raden

Heb je boodschappen in huis gehaald? Vergeet dan niet om de kassabon te bewaren. Gebruik deze kassabon voor het raden van de prijzen. Zet 5 artikelen op een rijtje en laat jouw kind de prijzen raden. Heb je nog hele jonge kinderen? Vraag dan bijvoorbeeld bij een pak melk “is dit pak melk goedkoper of duurder dan 1 euro”.

 

4. Maak een klusjeslijst

Bedenk samen klusjes die jouw kind in huis kan doen. En dan natuurlijk niet de normale klusjes die er altijd bij horen, maar de extra klusjes. Geef per klusje aan hoeveel tijd het kost en wat de beloning is. Heb jij wat minder geld te besteden? De beloning hoeft niet eens geld te zijn. Dit kan ook een film naar keuze kijken of het kiezen van het avondeten zijn. Dat zijn ook waardevolle beloningen!

5. Raad de volgorde

Het is belangrijk dat kinderen de waarde van geld leren. Dat kan je spelenderwijs leren. Bijvoorbeeld tijdens het middageten. Zet 5 artikelen bij elkaar en laat de kinderen de artikelen in volgorde van de prijs zetten. Welk artikel is het goedkoopste en welk artikel is het duurste? Dit raadspelletje kun je regelmatig tussendoor houden. Bijvoorbeeld met speelgoed of kleding.

 

6. Budgetteren

Geef jouw kind meerdere (spaar)potjes. Geef ieder potje een duidelijke naam. Bijvoorbeeld spaarpot, uitgeefpot en goede doelenpot. Verdeel het zakgeld iedere keer over de potjes. Zo weet jouw kind precies welk geld waarvoor bestemd is.


7. Zakgeldcontract

Bij de start van een nieuw (school)jaar of bijvoorbeeld op een verjaardag horen ook nieuwe geldafspraken. Bespreek wat wel en wat niet gekocht moet/mag worden van het zakgeld. Hoeveel zakgeld krijgt je kind? Mogen ze dat allemaal gelijk opmaken? Je kunt dit samen vastleggen in een zakgeldcontract. Op internet kun je veel voorbeelden vinden!