X

Meer dan de helft van kinderen in Nederland kent een kind dat in armoede opgroeit.

Publicatiedatum: 12 apr 2022

Rotterdam, 12 april 2022 – Door de coronacrisis is de verwachting dat er meer huishoudens zullen zijn die moeite hebben om rond te komen. Voor iedereen met een kleine beurs hebben de huidige stijgende energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp grote gevolgen. Kinderen die in armoede opgroeien zijn hiervan vaak de dupe en dit blijft onder hun leeftijdsgenoten niet onopgemerkt. Zo kent meer dan de helft van de kinderen een kind of denkt een kind te kennen dat in armoede opgroeit, blijkt uit onderzoek* van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen.
 
In Nederland groeien 315.000** kinderen op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen in iedere schoolklas. Uit het onderzoek blijkt dat er onder kinderen zelf een groot bewustzijn heerst hierover: maar liefst 9 op de 10 kinderen denkt te weten dat kinderarmoede ook in Nederland speelt. De meest genoemde signalen van kinderen in armoede zijn; nooit op vakantie gaan (73%), altijd dezelfde kleding dragen (60%) en nooit leuke dingen doen (54%). Maar dat armoede ook om de minder luxueuze dingen gaat zoals, het vieren van je verjaardag, vriendjes thuis uitnodigen of simpelweg naar school kunnen fietsen, gaat aan de meeste kinderen voorbij. Zo vinden 7 op de 10 kinderen in Nederland het normaal dat je als kind op muziek-, sport- of dansles zit en logisch dat alle kinderen in Nederland een fiets hebben. 

 

“Klasgenootjes vonden het raar dat wij minder geld hadden. Wij leefden van een weekbudget met mijn moeder, broertje, zusje en ik. Dat was niet veel en daarom kon en had ik niet hetzelfde als de andere kinderen uit mijn klas. Soms werd ik daarom gepest. Nu hebben we het ietsje beter, maar nog steeds moeten we keuzes maken. Gelukkig heb ik veel lieve vriendinnen om me heen." - Romy, 13 jaar.

 

Grote impact 

Kinderen zijn zich niet alleen bewust van deze armoede, maar ook van de gevolgen die dit voor kinderen kan hebben. Zo zouden ruim 8 op de 10 kinderen zich buitengesloten voelen als ze niet mee kunnen doen aan activiteiten die andere leeftijdsgenoten wel kunnen doen. Ook denkt meer dan tweederde dat kinderen in gezinnen met te weinig geld zich vaker zorgen maken dan andere kinderen. En de helft denkt dat kinderen die opgroeien in armoede een grotere kans hebben op een achterstand in hun ontwikkeling.  

 

“Alle kinderen dromen van leuke dingen doen, erbij horen, meedoen met leeftijdsgenootjes. Maar voor kinderen die opgroeien in gezinnen met minder geld is dit niet vanzelfsprekend. Dit heeft grote impact op de ontwikkeling van een kind. Het samenwerkingsverband wil ervoor zorgen dat het niet bij dromen blijft, maar dat deze dromen in vervulling gaan door allerlei activiteiten binnen handbereik te brengen.aldus, Huib Lloyd bestuurder van Sam& voor alle kinderen en directeur van Stichting Jarige Job. 

 

Om deze reden start Sam& voor alle kinderen op 12 april 2022 een campagne die als doel heeft om ouders met financiële zorgen te informeren dat er steun beschikbaar is en hen te helpen met de voorzieningen die zij nodig hebben. Denk hierbij aan schoolspullen, sport-, dans- of muzieklessen, een dagje uit of een verjaardagscadeautje voor je kind. Aanvragen kunnen door ouders en intermediairs (professionals die middels hun werk betrokken zijn bij kinderen) ingediend worden op samenvoorallekinderen.nl. Sam& zorgt ervoor dat de aanvraag bij de juiste organisatie terechtkomt. 

 

* Het onderzoek is uitgevoerd in maart 2022 door Sam& voor alle kinderen. Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 500 Nederlandse kinderen in de leeftijd 8 tot en met 14 jaar, representatief naar geslacht, leeftijd en regio. 

** Bron onderzoek SCP ‘Armoede in kaart 2019’

 

Sam& te zien bij het RTL nieuws op 12 april 2022