X

Ouders & Onderwijs campagne 'Schoolkosten: wie betaalt wat?'

Publicatiedatum: 01 sep 2021

Op 28 augustus is de campagne ‘Schoolkosten: wie betaalt wat?’ van Ouders & Onderwijs gestart. Veel ouders vragen zich af: wie moet deze kosten betalen? Welke schoolkosten zijn voor de school en welke voor ons als ouders? Waarom loopt de hoogte van de ouderbijdrage zo uiteen op de verschillende scholen? En hoe vrijwillig is die ouderbijdrage eigenlijk?

 

Aanleiding van de campagne is een wetswijziging per 1 augustus. Kinderen mogen niet meer worden uitgesloten van activiteiten, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. En dat is goed! Met de nieuwe wet mogen alle kinderen namelijk meedoen en wordt niemand meer uitgesloten van schoolreisjes en andere activiteiten.

 

Overige schoolkosten

Maar hoe zit het eigenlijk met de overige schoolkosten? Zijn deze verplicht of vrijwillig? En wat mag een school allemaal in rekening brengen bij ouders? Veel ouders krijgen jaarlijkse een flinke nota op de mat met allerlei schoolkosten. Daarnaast wordt vaak nog verwacht dat ouders een laptop, woordenboeken en allerlei materialen kopen.

 

Speciale themapagina

Ouders & Onderwijs heeft een speciale themapagina schoolkosten opgezet. Hier staat alles wat je aan het begin van het nieuwe schooljaar moet weten over schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage. Ook vind je antwoorden op veelgestelde vragen. 

 

Start onderzoek schoolkosten

Maar er blijven ook nog veel vragen over. Daarom is er een onderzoek gestart. Wil je als ouder meedoen, en laten weten hoeveel geld je kwijt bent aan school, waarvoor je betaalt en wat je daarvan vindt? Doe dan mee aan het onderzoek en help om inzicht te krijgen in de verschillen tussen scholen, de hoogte van de schoolkosten en de activiteiten waar de scholen de ouderbijdrage voor gebruiken. Op die manier kan de discussie met de politiek en de onderwijssector worden aangegaan!

 


Publicatiedatum: 1 september, 2021