X

Vader Walter: "Mijn kinderen van zes krijgen af en toe zakgeld."

Walter de Rooy is vader van een tweeling: een jongen en een meisje van zes. Hij heeft het financieel niet breed. Toch lukt het hem om zijn kinderen af en toe zakgeld te geven. "Ze zijn nog erg jong, maar ze weten precies hoeveel geld er in hun spaarpot zit."


Weinig geld

"Een vechtscheiding, nauwelijks een opbouw van mijn pensioen én een schuld na de gedwongen verkoop van mijn huis. Ik heb het financieel niet breed. Maar ik blijf positief. Ik heb nog veel om dankbaar voor te zijn."


Vader van jonge kinderen

"Ik ben de vader van een tweeling: een jongen en een meisje van zes. Dat is geweldig. Van mijn AOW kan ik niet al mijn rekeningen betalen. Daarom werk ik nog bij een telemarketingbedrijf. Ik zorg ervoor dat mijn kinderen niets tekort komen. Al moet ik een week brood eten, dat maakt me niets uit."


Zakgeld geven

"Ik geef mijn kinderen af en toe zakgeld. Bijvoorbeeld als ze hun rapport laten zien. Ook bewaar ik het muntgeld dat ik terugkrijg als ik ergens contant betaal. Dat geld mogen ze in hun spaarspot doen. Ze zijn nog erg jong, maar ze weten precies hoeveel geld ze hebben. Ze zijn er zuinig mee. Op school leren ze ook over geld. Ze weten nu bijvoorbeeld dat er briefjes zijn van 5 en 10 euro. Als we boodschappen doen, zien ze dat ik voor eten en spullen moet betalen. Ik vind het belangrijk dat ze dat weten en goed leren omgaan met geld."

 

Kind en zakgeld

Wist je dit?

• Kinderen met zakgeld kopen vaker iets van hun eigen geld. 

• Kinderen met zakgeld doen vaker klusjes. 

• Kinderen met zakgeld hebben vaker een pinpas. 

• Kinderen met zakgeld maken vaker een spaarplan. 

• Kinderen zonder zakgeld zijn minder met geld bezig dan kinderen met zakgeld.

• Ouders die zakgeld geven praten vaker over geldzaken.

 

Download hier de gratis Zakgeldgids

 

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Foto: Marie Wanders