X

Lekker en betaalbaar koken met kinderen

Het lijkt misschien lastig om met weinig geld lekker te kunnen koken. Maar het kan! En samen met je kinderen is het nog leuker. Laat ze meehelpen met snijden en tussendoor even proeven: zo is de kans groter dat ze het zelf ook lekker vinden (zelfs de groente).
We geven je graag een lijstje met leuke en betaalbare recepten.

 

Samen koken

Wist je dat kinderen al vanaf 2 jaar kunnen meehelpen in de keuken? Spullen pakken, roeren, proeven, ruiken: er gaat een wereld voor ze open! Vind je het lastig om te bepalen wat ze precies kunnen doen? Hier vind je een handig lijstje met klusjes voor jouw hulpkok. Een handige regel om aan te houden: onder de zes geen mes.

 

Tip: Kook voor meerdere dagen

Ook al is samen koken heel gezellig, het kost wel veel tijd. Daarom is het slim om meteen twee keer zoveel te koken. Zo kost het je één keer tijd, maar heb je er twee keer plezier van. Bewaar het eten in de vriezer: als je een keer weinig tijd hebt, of geen zin hebt om te koken, hoef je alleen nog maar je gezonde maaltijd op te warmen. Het voorkomt ook dat je ingrediënten weg moet gooien en opnieuw moet kopen, omdat je alles meteen gebruikt. Dat scheelt weer!

 

7 kindvriendelijke recepten (ook lekker voor ouders)

 

  1. Sterrensoep

Gebruik een bakvorm om sterretjes te maken van de groenten voor in de soep. Gezond én leuk!
Recept van Albert Heijn.

 

  1. 5 wraps voor kinderen

Vijf makkelijke wrap-recepten die je samen kunt maken. Het voordeel is dat je als ouders ook je eigen wrap kunt samenstellen. Zo eet iedereen wat ‘ie lekker vindt.
Recept van JMOuders.

 

  1. Samen sushi rollen

Ga op avontuur in de Aziatische keuken door samen sushi te maken. Zet alle ingrediënten klaar en rollen maar!
Recept van Club van Relaxte Moeders.

 

  1. Taco-feest

Je kind groenten laten eten lukt vaak als je de groente heel klein snijdt én als je er een laag kaas overheen gooit. Tenzij je kind niet van kaas houdt natuurlijk …
Recept van Me to We.

 

  1. Appel-pindakaastosti

Een tosti, maar dan net even anders. Heb je geen tosti-ijzer? Geen probleem, je kunt de tosti ook in een koekenpan bakken.
Recept van Kidshoekje.

 

  1. Bietenstamppot

Deze roze stamppot wordt ook wel prinsessenstamppot genoemd. Perfect voor de ‘kleine prinsesjes’ die nog niet zo veel lusten maar wel gek zijn op roze.
Recept van Mama Duizendpoot.

 

  1. Frittata met boerenkool en spekjes

Een omelet met groenten die zelfs de moeilijkste etertjes lekker vinden. Laat je kind de eieren klutsen en zet samen een lekkere, gezonde maaltijd op tafel.
Recept van Famme.

 

Tussendoor proeven

Let op: tijdens het koken verdwijnt er nog wel eens wat eten omdat je zoon of dochter alvast (stiekem) aan het voorproeven is. Zorg dus dat je nét iets meer van de ingrediënten koopt zodat er genoeg overblijft voor het recept. Een groente-sterretje is ook gewoon te lekker om te laten liggen!

 

Meer inspiratie?

Er zijn nog veel meer betaalbare, kindvriendelijke recepten te vinden op internet. 24kitchen heeft bijvoorbeeld twaalf leuke recepten – zoals bananenpinguïns – die je samen met je kinderen kunt maken. En Albert Heijn heeft nu ook het tijdschrift Allerhande Kids, met veel lekkere en grappige recepten die je ook op YouTube kunt bekijken. Maak bijvoorbeeld kaneelslakken, paprikabloemen of gezonde octopus-pizza’s.