X

De leukste gratis activiteiten met kinderen deze zomer

Er zijn heel veel leuke dingen te doen in Nederland. Vooral in de zomer kun je met jouw kinderen lekker naar buiten. We hebben de leukste – gratis – activiteiten voor je op een rijtje gezet.

 

Waterpret

In Nederland hebben we geluk met veel mooie meertjes, vennen en plassen. We zijn een echt waterland. Zoek met warm weer het water op. Gooi over met een (tennis)bal of met een ballon met water die natuurlijk niet mag knappen, neem emmertjes mee naar een zandstrand en bouw de mooiste kastelen, of graaf jouw broertje of zusje in met bijvoorbeeld een zeemeerminnenstaart en versier deze met schelpjes, let er wel op dat je het hoofd natuurlijk helemaal vrij houdt! 

 

De paden op

Kleine avonturiers heb je overal. Vandaar dat je in veel bossen hutten vindt van bij elkaar gezochte grote takken. Maar wist je dat er ook kabouterpaden bestaan? Deze looproutes van 1 of 2 kilometer lang zijn speciaal voor kinderen. Bij kabouterpaden van Staatsbosbeheer kan je vaak een pakket krijgen met leuke opdrachten én een puntmuts. Bekijk van tevoren wel even de website, sommige paden zijn gratis en soms moet je een bijdrage van ongeveer 3 euro betalen. Wil je liever gewoon aan de wandel? Vaak vind je langs kabouterpaden natuurlijke speeltoestellen. Lekker avontuurlijk van stronk naar stronk springen dus!

 

Op blote voeten op avontuur

Vind jij het heerlijk om met de kids buiten te zijn en van de natuur te genieten? Ga dan eens naar een blotevoetenpad. Dit zijn korte wandelroutes over verschillende soorten grond zoals zacht gras, houtsnippers, grote keien, fijn zand en af en toe ook door water. Maar een modderplas tijdens de route tegenkomen, is toch wel het allerleukst! Bekijk dan alle opties op deze website.

 

Fanatieke strijd

Zoekspelletjes vallen altijd in de smaak. Iedereen wordt fanatiek als het gaat om bingo, zoek- of raadspelletjes. Wat je hiervoor nodig hebt? Vooral je eigen creativiteit!

  • Waar je ook woont, ergens in de buurt zit een kinderboerderij. Op deze plek maak je kennis met verschillende dieren, terwijl je leert over hun verzorging. De poorten staan altijd voor iedereen open; de toegang is gratis. Maak je bezoek aan de kinderboerderij extra leuk met onze Boerderij bingokaart. Welke dieren weet jij te spotten? Leuke tip voor erbij: Kijk eens naar de pootjes van alle dieren en teken de afdruk die ze volgens jou achterlaten.
  • Het kan zo makkelijk zijn: laat je kind een paar verschillende voorwerpen uitzoeken en neem ze mee naar een plek in de natuur. Verstop de items en start de zoektocht. Waarom zou je alleen je speurneus opzetten als het Pasen is?
  • Ken je ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ nog? Een klassieker die op de gekste momenten leuk is. Of je op een bankje voor de supermarkt zit, stilstaat voor een open brug of in de regen onder een afdakje schuilt, er valt altijd wat te spotten!

 

Schat zoeken

Kinderen zijn dol op verzamelen. Het liefst nemen ze alles mee wat ze mooi vinden. Een uitstapje naar het strand is altijd een succes. Het strand is niet alleen reusachtig groot en fijn om op te spelen, er liggen ook schelpen. Neem een emmertje of een tasje mee en bewaar de mooiste ‘schatten’. Even uitpuffen van het zoeken? Bouwen met zand is altijd een hit. Maak bijvoorbeeld in plaats van een sneeuwpop een zandpop met oogjes en knoopjes van schelpen.
Een app die erg leuk is voor kinderen heet Geocaching. Hiermee kun je een gratis speurtocht doen in de natuur. Zo ga je samen op avontuur en kom je steeds een stapje verder! Bekijk hier 25 speurtochten die je kunt doen.

 

Jammie, aardbeien plukken

Hoe leuk is het om samen met je kind vers fruit te plukken en het daarna lekker op te eten. In Nederland bestaan er best veel pluktuinen waar je uren plezier kunt hebben. In Rijsbergen heb je Het Aardbeienterras. Je mag hier gratis naar binnen en je kunt hier zelfs een speurtocht doen. En je gaat niet met lege handen naar huis. Want na het plukken van de aardbeien krijgen alle kinderen een echt Aardbeienknipdiploma.

 

Duik in de boekenkast

Zoveel boeken als een bibliotheek in de rekken heeft staan, heeft je kind nog nooit gezien. In een bibliotheek ben je altijd welkom, ook als je geen lid bent. ‘De bieb’ heeft veel rustige plekjes waar je even kunt zitten met een boek of een tijdschrift. Lees voor of blader samen door de boeken. Is jouw kind een echte boekenliefhebber? Tot 18 jaar kan je altijd gratis lid worden van de bibliotheek en zelf boeken lenen om mee naar huis te nemen.

En wist je dat er door het hele land zogenaamde Kinderzwerfboek Stations staan waar je gratis boeken kunt ophalen om te lezen? Als je het boek uit hebt, kun je het boek weer verder laten zwerven. Er is er vast één bij jou in de buurt. Klik hier en zoek het dichtstbijzijnde Zwerfboek Station. 

 

Picknick in de natuur

Parken, grasvelden, open bossen: allerlei soorten plekken zijn geschikt voor een picknick. Ga op pad met een kleedje, neem wat te eten en te drinken mee en zoek een mooi plaatsje uit om je kleed neer te leggen. De boterham die thuis zo normaal is, smaakt extra lekker als je hem opeet terwijl je op de grond zit en naar de natuur kijkt. Tip: snijd de boterhammen in driehoekjes, een extra verrassing voor de kids!

 

Bij jou thuis

Je hoeft niet weg van huis om leuke dingen te doen. Doe bijvoorbeeld 12 leuke experimenten met huis-tuin-en-keukenspullen. De Zoek het uit!’-app van Klokhuis vertelt je precies wat je moet doen.

 

Vliegeren op het strand

Op een warme dag is een bezoekje aan het strand altijd fijn. En staat er een windje? Neem dan een vlieger mee. Bij de Decathlon verkopen ze veel leuke vliegers voor een vriendelijke prijs. Maar ben je in een creatieve bui? Maak dan je eigen vlieger samen met je kids. Er staan veel video’s op YouTube hoe je dit kunt doen. Zo beleef je nog meer voorpret en zullen de kids extra trots zijn als hun zelfgemaakte vlieger in de lucht zweeft.

 

Publicatiedatum: 3 augustus, 2021

 

Boerderij bingo

Maak jouw bezoek aan de kinderboerderij bij jou in de buurt extra leuk met onze boerderij bingo! Download deze hier! Heb jij thuis geen printer, of houd je van knutselen en kleuren? Dan kun je natuurlijk ook altijd zelf een bingokaart knutselen met een papiertje en een pen of kleurpotloden! 

Ken of ben jij iemand die een uitstapje wil maken met kinderen dat niet gratis is en waar thuis onvoldoende geld voor is? Sam& springt bij voor deze kinderen. Een intermediair -zoals iemand van een wijkteam, schuldhulpverlening of een andere maatschappelijke organisatie - kan hier een aanvraag doen.