X
Schoolspullen

Aantal aanvragen bij Sam& in eerste helft jaar met 50% toegenomen

Publicatiedatum: 13 jul. 2023

Steeds meer ouders hebben te weinig geld voor benodigdheden voor hun kind. Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs o.a. de vier partners uit het samenwerkingsverband van Sam& voor alle kinderen. Voor het tweede jaar op rij vragen meer ouders om voorzieningen zoals een laptop, rugtas, fiets, een verjaardagsbox, sport- of dansles. Deze stijgende lijn ziet ook Sam& voor alle kinderen terug. In de eerste helft van het jaar is het aantal aanvragen in het portaal met 50% toegenomen.

 

In de eerste zes maanden van 2023 zijn er via het portaal van Sam& voor alle kinderen 21.886 aanvragen gedaan. Een forse stijging van 50 procent ten opzichte van 2022. Ook het aantal voorzieningen waarvoor een aanvraag werd ingediend is flink gestegen. In 2022 waren dit 30.824 voorzieningen. Nu staat de teller al op 46.084 voorzieningen.  

Aanvragen voor voorzieningen variëren van een lidmaatschap voor een sportclub, zwem- en of dansles, schoolspullen, een dagje naar de dierentuin, een laptop of fiets, kleding, zomerkamp, verjaardagsboxen en nog veel meer. 

Krap budget 

Gezinnen die kampen met een krap budget kloppen steeds vaker aan bij fondsen voor steun. Zo blijkt ook uit de cijfers van de vier partners uit het samenwerkingsverband: 

  • Leergeld Nederland telde 30 procent meer aanvragen in het eerste half jaar van 2023 dan een jaar eerder. In totaal kwamen er 260.000 aanvragen binnen. 
  • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalde in het eerste half jaar van 2023 voor 35.671 kinderen een lidmaatschap bij een sport- of cultuurclub. Dat is 19 procent meer dan in het eerste half jaar van 2022.  
  • Stichting Jarige Job zag dit jaar 15 procent meer aanvragen voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Daarmee steeg het aantal aanvragen naar 51.336. Daarnaast heeft Jarige Job werk gemaakt van de groep kinderen tussen de dertien en achttien jaar oud. Daardoor kwamen nog eens 32.421 aanvragen binnen voor deze tieners. Vorig jaar waren dat er bijna zesduizend. 
  • Het Nationaal Fonds Kinderhulp heeft dit jaar tot nu toe ruim 4 procent meer kinderen geholpen. 

 

Ieder kind moet kunnen meedoen

Sam& voor alle kinderen (Sam&) is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen zetten zij zich in om kinderen en jongeren te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen, door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, vrije tijd en andere activiteiten. 

Via Sam& voor alle kinderen krijgen ouders met geldzorgen gemakkelijk en vanuit één omgeving toegang tot de voorzieningen die de organisaties bieden. Sam& zorgt er vervolgens voor dat de aanvraag bij de juiste organisatie terecht komt.