X

Sam& voor alle kinderen en Vebego Foundation delen 2000 gratis ijsjes uit aan kinderen tijdens ‘Sam& de wijk in’ 

Publicatiedatum: 21 jun. 2023

Wat is er lekkerder dan een ijsje met dit zomerse weer? Nou, een gratis ijsje! Voor kinderen in Capelle aan den IJssel, Goes, Houten en Leeuwarden werd deze droom op 14, 15 en 16 juni werkelijkheid. Op deze locaties reed Sam& voor alle kinderen, in samenwerking met de Vebego Foundation, met een speciale ijswagen naar scholen en centrale pleinen om gratis schepijsjes uit te delen aan kinderen in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben.  

 

In Nederland groeien circa 300.000 kinderen op in een gezin dat moeite heeft om rond te komen. Dat zijn gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas. Zij kunnen niet op voetbal, naar zwem- of muziekles en vaak is er ook geen geld voor schoolspullen, een verjaardag vieren, contributie, een fiets of kleding.  

  

Weinig financiële middelen 

Het samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen, bestaande uit Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp, zorgt ervoor dat deze kinderen - net zoals hun leeftijdgenoten - kunnen meedoen. Samen zetten zij zich in om kinderen en jongeren te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen. Dit doen zij door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, vrije tijd en andere activiteiten. Dit is echter nog niet bij alle ouders en kinderen met geldzorgen bekend. 

 

Vebego Foundation 

Om deze ouders en kinderen te informeren hebben Sam& voor alle kinderen en de Vebego Foundation in 2022 de handen voor het eerst ineengeslagen om de actie ‘Sam& de wijk in’ te organiseren. De Vebego Foundation zet zich in voor een betere dag van morgen voor kansarme kinderen en jongeren. En is er, met Sam& voor alle kinderen, ook voor collega's van wie de kinderen wel wat hulp kunnen gebruiken.  

 

“Wij zijn enorm trots dat wij door middel van deze actie op een positieve manier veel mensen kunnen bereiken”.– Josine Dekker, coördinator Strategische Partners & Projecten bij Vebego Foundation

 

Sam& de wijk in 

Terwijl scholen uitgingen maakten de organisaties er in de zon met een ijscokar en muziek een klein feestje van. Met een verkoelend ijsje in de hand werden ouders en kinderen vervolgens geïnformeerd over de beschikbare voorzieningen die de vier partners uit het samenwerkingsverband in de regio leveren.  

 

Hierbij waren ook de lokale Leergeldstichtingen en lokale organisaties van het Jeugdfonds Sport & Cultuur aanwezig. Deze lokale organisaties richten zich specifiek op kinderen uit gezinnen met geldzorgen in de genoemde gemeenten en omgeving. Doordat zij de omgeving zo goed kennen, speelden zij een belangrijke rol in het tot stand laten komen van de actie.  

 

Samenwerking 

Het mooie weer en het enthousiasme van alle betrokkenen zorgde voor een geslaagde tweede editie. De vraag naar een ijsje was mede door het mooie weer ontzettend groot. Lange rijen vormde zich voor de ijswagen waarbij in drie dagen zo'n 2000 schepijsjes zijn uitgedeeld.  

 

In Leeuwarden waren ook de kinderburgermeester van de gemeente, Levi Silvijn, en locokinderburgemeester, Anouk van der Zee, aanwezig. Met veel plezier deelden zij ijsjes uit. “Het is ijstijd! Nee, we gaan niet terug naar de tijd met mammoeten en Neanderthalers, maar we hebben het over echt schepijs! Vandaag delen we namens Sam en de wijk in, Stichting Leergeld Leeuwarden en omstreken, het Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland en de Vebego Foundation gratis schepijsjes uit in deze wijk. De organisaties hebben hun krachten gebundeld en zetten zich in om ons te helpen. Supertof van ze!”, vertelt Levi.  

 

 

We hebben gedurende deze drie dagen veel blije gezichten gezien en kijken uit naar de volgende actie! Meer weten over Sam& voor alle kinderen? Kijk op www.samenvoorallekinderen.nl of doe direct een aanvraag via onderstaande button.

 

Meer over de samenwerking met de Vebego Foundation?! Klik op de onderstaande button.